Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τι Hollywood, ...τι Nollywood

Μπορεί τα 2/3 του πληθυσμού της να ζουν με λιγότερο από δολάριο την ημέρα, όμως, η Νιγηρία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κινηματογράφου παγκοσμίως. Αυτή αποκαλείται στα πρότυπα του Hollywood, Nollywood, και προσφέρει στην Αφρική και όχι μόνο, ένα σταθερό «ρεύμα» ταινιών δράσης και αγάπης.
Το Nollywood, μια τεράστια βιομηχανία κινηματογράφου στη Νιγηρία, την οποία η εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), έχει αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον αριθμό ταινιών που παράγει κάθε χρόνο, ως τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κινηματογράφου στον κόσμο, μετά από Bollywood της Ινδίας.

Χωρίς να προβάλλεται διεθνώς όπως οι άλλες βιομηχανίες κινηματογράφου, το Nollywood κατάφερε να αναδειχθεί στη δεύτερη θέση με ταινίες για την οικογένεια, την αγάπη και την τιμή, για το AIDS, την πορνεία και το πετρέλαιο καθώς και για τα φαντάσματα και τους κανίβαλους, προσφέροντας κάτι εντελώς διαφορετικό και προβάλλοντας καίρια θέματα των κατοίκων της «Μαύρης Ηπείρου».
Αυτή τη χρονιά θα παραχθούν τουλάχιστον 900 ταινίες, διπλάσιες από το Hollywood στη Νιγηρία. Το Nollywood είναι μια επιχείρηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα όπου το 70% του πληθυσμού ζει ακόμα με λιγότερο από 1 δολάριο ημερησίως, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη δωροδοκία, τις απάτες στο διαδίκτυο, την πορνεία το πετρέλαιο, αλλά όχι για τον πολιτισμό της στην 7η τέχνη.
Το Nollywood προσπαθεί μέσω της προώθησης της δημιουργικότητας και της ποιότητας που προβάλλουν οι ταινίες, να κάνει τη Νιγηρία γνωστή σε όλον τον κόσμο πλέον για τα επιτεύγματα των πολιτών και όχι για τη διαφθορά. «Ο στόχος είναι να κερδίσουμε ένα Oscar και να αλλάξουμε στον κόσμο της άποψη για τη χώρα μας», δηλώνει ένας από τους Νιγηριανούς παραγωγούς, ο Dickson Iroegbu.
Η Αφρική είναι μια γιγαντιαία αγορά, με 150 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν μόνο στη Νιγηρία. Οι νιγηριανές ταινίες εξάγονται σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπως τη Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Νότια Αφρική, αλλά και στις ΗΠΑ την Αγγλία, τη Γερμανία, όπου δηλαδή υπάρχουν πολλοί Αφρικανοί μετανάστες και μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν «τη νοσταλγία της μεγάλης αφρικανικής Διασποράς».
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: