Ένα βιβλίο των Ελβετών αρχαιολόγων Laurent Flutsch και Didier Fontannaz
Πρόσφατα στην Ελβετία εκδόθηκε το σύγγραμμα των Ελβετών αρχαιολόγων Laurent Flutsch και Didier Fontannaz, που πραγματεύεται το θέμα της αρχαιολογικής λεηλασίας, από την αποικιοκρατική εποχή έως τη σημερινή εμπορία έργων τέχνης, και αναλύει τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι λεηλασίες, όπως το χρήμα, η δόξα αλλά και το πάθος των συλλεκτών.
Οι συγγραφείς επιχειρούν να εστιάσουν στη σύγχρονη λαθρεμπορία αρχαιοτήτων, που ενθαρρύνεται από τους συλλέκτες και τα μουσεία. Όπως αναφέρει ο Laurent Flutsch πριν από το 2005, ελλείψει νομικού πλαισίου για τα πολιτιστικά αγαθά, το εμπόριο έργων τέχνης άνθιζε στην Ελβετία. «Η εισαγωγή έργων τέχνης ήταν πιο εύκολη από την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών». Μετά, όμως, από αρκετές μάχες, ο νόμος για τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών επικυρώθηκε από το ελβετικό κοινοβούλιο και η Ελβετία ευθυγραμμίστηκε με τη νομοθεσία των ευρωπαϊκών χωρών
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην εφημερίδα «24heures», οι συγγραφείς τονίζουν ότι στόχος του βιβλίου είναι να ευαισθητοποιήσει τους ερασιτέχνες, που πιστεύουν ότι αγοράζοντας ένα ελληνικό βάζο ή μία ρωμαϊκή λάμπα τελούν μία αξιέπαινη πράξη. Αντιθέτως, αγοράζουν το θλιβερό λάφυρο μιας καταστροφής, που μετατρέπει τους ίδιους εμμέσως σε συνεργούς όσων λεηλατούν.
Παρά τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες, το εμπόριο έργων τέχνης εντείνεται, καταστρέφοντας έτσι την αρχαιολογική κληρονομιά, που αποτελεί και τη μοναδική πηγή πληροφόρησης για το παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου