Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Το σκάκι μπαίνει στα δημοτικά σχολεία μετά από πρωτοβουλία των σκακιστών της Θεσσαλονίκης

 Το να μπει το σκάκι στα σχολεία είναι ένα παλαιό αίτημα των φίλων του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος που προωθείται με τον καιρό. Χιλιάδες δε είναι οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που στα πολύ σημαντικά προγράμματά τους έχουν εντάξει και το σκάκι.

Ενα νέο σημαντικό βήμα γίνεται με το πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία». Υλοποιείται από την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σε συνεργασία με το ίδρυμα του αζέρικης καταγωγής Ρώσου πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ξεκίνησε την περασμένη σχολική χρονιά με 24 τμήματα σε είκοσι δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία έγιναν δωρεάν μαθήματα σκακιού σε παιδιά Α” και Β” Δημοτικού. Το πρόγραμμα έγινε ανάλογα με το σχολείο, είτε στο πλαίσιο του σχολικού ωραρίου είτε μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος. Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα είναι τα εξής: Πρότυπο Πειραματικό Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1ο, 15ο, 21ο, 33ο, 41ο, 45ο, 67ο, 87ο, 94ο και 106ο Θεσσαλονίκης, 3ο, 11ο, 17ο και 18ο Καλαμαριάς, 4ο και 6ο Σταυρούπολης, 17ο Ευόσμου, 1ο και 2ο Πανοράματος. Συμμετείχαν περίπου 500 παιδιά.

Η έγκριση
Η ΕΣΘ στις 24/7/2013 ζήτησε άδεια ένταξης του προγράμματος από το υπουργείο Παιδείας. Στις 31/1/2014 ο διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παπαχρήστος απάντησε θετικά στο αίτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τη με αριθμ. 3/20-1-2014 Πράξη του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) το προτεινόμενο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σκακιού πληροί γενικά τις παιδαγωγικές και επιστημονικές προδιαγραφές και εγκρίνεται προς αξιοποίηση σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη και δεύτερη τάξη με μία ώρα την εβδομάδα σε τρίμηνους κύκλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω διευκρινιστικές παρατηρήσεις ως προς το πλαίσιο εφαρμογής του και με τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

• Η διδακτική στοχοθεσία καθώς και η προοπτική πιλοτικής εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ξεκάθαρες και με ισχυρή επιχειρηματολογία. Το σκάκι ως δημιουργική δραστηριότητα προάγει τόσο δεξιότητες »στρατηγικών λύσεων», αφού διασυνδέεται με το μάθημα των Μαθηματικών, όσο και τη χωρο-οπτική νοημοσύνη, σύμφωνα με τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.

• Ωστόσο, όσον αφορά την εφαρμογή του, το πρόγραμμα δεν μπορεί να ενταχθεί στο ολοήμερο γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο βασικό ή επιλογής που να δικαιολογεί τη διδασκαλία του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη τήρησης του Ωρολογίου Προγράμματος και ως εκ τούτου η διδασκαλία του σκακιού μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, σε τρίμηνους κύκλους και τηρώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις… Κάθε δραστηριότητα που εφαρμόζεται στον χρόνο της Ευέλικτης Ζώνης εποπτεύεται και εγκρίνεται από τους Σχολικούς Συμβούλους.

• Η αδιάλειπτη φυσική παρουσία του δασκάλου της τάξης κρίνεται επιβεβλημένη, ως ο μόνος θεσμικά και παιδαγωγικά υπεύθυνος για τους μαθητές του, διασφαλίζοντας το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο της λειτουργίας της τάξης, προς όφελος των μαθητών. Ο εκπαιδευτής θα χαρακτηρίζεται ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης και η παρουσία του προϋποθέτει την τήρηση του θεσμικού πλαισίου, ενώ όλη η δράση δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση είτε του σχολείου είτε των γονέων και κατ” επέκταση των μαθητών. Το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ίδρυμα Kasparov και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Βιβλίο για τα μυστικά του σκακιού
Η σειρά των μαθημάτων βασίζεται στο δίτομο βιβλίο για παιδιά «Ο Ζατρίκης στο Σκακιστικό Δάσος», στο βιβλίο των ασκήσεων που το συνοδεύει και στο βιβλίο του δασκάλου που προορίζεται για τη διδασκαλία αρχάριων σκακιστών στο εισαγωγικό επίπεδο των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

skaki biblioΤα βιβλία αποτελούν μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης σκακιού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο έχει εκπονηθεί από το Kasparov Chess Foundation Europe. Τα έχουν γράψει οι Ρώσοι Vladimir Barsky (διεθνής μετρ) και Sergey Abramov και τη μετάφραση στα Ελληνικά έχει κάνει ο γνωστός μετρ και έφορος σχολικού σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Τάκης Δρεπανιώτης. Υπεύθυνος της ελληνικής έκδοσης είναι ο Γιάννης Αντωνιάδης, μέλος της διοίκησης της ΕΣΟ και ψυχή του προγράμματος στη χώρα μας, ενώ την επιμέλεια των βιβλίων έκανε ο γκραν μετρ της Εθνικής μας ομάδας στο σκάκι Δημήτρης Μαστροβασίλης. Μέσα από τις περιπέτειες του Ζατρίκη, ενός μικρού ξωτικού που ζει στο Σκακιστικό Δάσος, οι μικροί μαθητές μυούνται στα μυστικά του σκακιού.

Δύο τόμοι
Ο πρώτος τόμος του βιβλίου του μαθητή περιέχει τη στοιχειώδη ύλη και επιτρέπει, με ελκυστικό και παιγνιώδη τρόπο, στον μαθητή να κάνει κτήμα του το πώς κινούνται τα κομμάτια και τα πιόνια, ποια είναι η απόλυτη και η σχετική αξία τους, αλλά και να αποκτήσει μία αίσθηση για τα χαρακτηριστικά τους στις μάχες μεταξύ τους.

Ο δεύτερος τόμος ασχολείται με την κατανόηση των θεμελιωδών στοιχείων της σκακιστικής παρτίδας, όπως είναι το σαχ, το ματ και το πατ, και εξηγεί τους βασικούς τακτικούς μηχανισμούς και τις αρχές του παιχνιδιού στο άνοιγμα. Οι δύο τόμοι περιέχουν περί τις 1.000 ασκήσεις, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, για να τις λύσουν οι μαθητές. Η απλή και κατανοητή γλώσσα που χρησιμοποιείται στο βιβλίο του μαθητή επιτρέπει τη χρήση του όχι μόνο στην Α” Τάξη του Δημοτικού, αλλά και με τα μεγάλα παιδιά του νηπιαγωγείου, καθώς και για ατομικά μαθήματα που κάνουν σε παιδιά γονείς ή δάσκαλοι.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία» θα συνεχιστεί τη νέα σχολική χρονιά. Στόχος είναι να επεκταθεί σε 100 τουλάχιστον σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, όπως μας είπε και ο Γιάννης Αντωνιάδης, το αγκάλιασαν οι σύλλογοι γονέων, οι διευθυντές των σχολείων και φυσικά τα ίδια τα παιδιά. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία που θα ενταχθούν τη νέα χρονιά.

http://culture.thessaloniki-portal.gr/

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ενενήντα χαρισματικά Ελληνόπουλα στο Κολλέγιο Ανατόλια

Διαβαίνοντας την πύλη του Αμερικάνικου Κολλεγίου στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης για να περάσω λίγες ώρες με τα «χαρισματικά - ταλαντούχα παιδιά» που ήταν μαζεμένα εκεί απ’ όλη την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που είχα στον νου μου ήταν εάν αυτοί οι έφηβοι φέρουν πράγματι «αστέρι στο μέτωπο», όπως συνηθίζουμε να λέμε για τους ανθρώπους-διάνοιες.

Δεν συνάντησα κανέναν με τέτοιο «κατατεθέν» σήμα. Είδα όμως εφήβους με άσπρες ποδιές ή και χωρίς αυτές, σκυμμένους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, άλλους σε τραπεζάκια να συναρμολογούν σε χρόνο dt και εκ του μηδενός αυτοσχέδιες κατασκευές, από αυτοκινητάκια έως σπιτάκια με ηλιακά πάνελ, μερικούς να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του μεθυσιού μιας παρέας (!) και κάποιους να ασχολούνται με την Κρυπτολογία...

Ενενήντα παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπως μας επισημαίνει ο αντιπρόεδρος Οperations and Planning Γιάννης Τζορμπατζόγλου, μαθητές δημόσιων, κυρίως, γυμνασίων και λυκείων, συμμετέχουν στο θερινό σχολείο του «Κέντρου για Χαρισματικά Ταλαντούχα Παιδιά» του Κολλεγίου Ανατόλια που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2014 ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

http://ppspa.weebly.com/uploads/2/6/3/6/26366972/glossa.pdf
http://ppspa.weebly.com/uploads/2/6/3/6/26366972/glossa_lyseis.pdf

ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ 2014 ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

http://ppspa.weebly.com/uploads/2/6/3/6/26366972/glossa1.pdf
http://ppspa.weebly.com/uploads/2/6/3/6/26366972/glossa_apant.pdf

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο, στις 18 Μαΐου


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες - μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα Μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα Μουσεία.

100 χρόνια Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Για τον φετινό εορτασμό, το ICOM επέλεξε το θέμα «Οι συλλογές των Μουσείων μάς ενώνουν». Τα Μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το Πούλιτζερ στη Ντόνα Ταρτ για την «Καρδερίνα»

Νικήτρια του κορυφαίου βραβείου είναι η συγγραφέας, Ντόνα Τρατ, για το τρίτο, πολυσυζητημένο μυθιστόρημα της, με τίτλο «Η Καρδερίνα», μία ιστορία στην οποία αφιέρωσε περί τα έντεκα χρόνια δουλειάς. Είναι το πρώτο σημαντικό βραβείο που κερδίζει η Ταρτ, η οποία δήλωσε για το Βραβείο στη USA Today «πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη», αλλά και «έκπληκτη».

Το 700 σελίδων βιβλίο «ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης, με άψογα δομημένους χαρακτήρες, το οποίο παρακολουθεί την αναπάντεχη σύνδεση της ζωής ενός ορφανού αγοριού με ένα διάσημο μικρό πίνακα που γλίτωσε από την καταστροφή, είναι ένα βιβλίο που κεντρίζει τη σκέψη και συγκινεί την καρδιά» σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Το Πούλιτζερ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων.

«Η Καρδερίνα»: Η οδύσσεια ενός έφηβου στη σύγχρονη Αμερική

Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν, μία έκρηξη από τρομοκρατική ενέργεια, στην οποία σκοτώνεται η μητέρα του.Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία… «Ο πίνακας, η μαγεία και η ζωντάνια του, θύμιζε εκείνη την παράξενη, αιθέρια στιγμή που πιάνει να χιονίζει, πρασινωπό φως και νιφάδες που χορεύουν μπροστά στις κάμερες, τότε που δε σε νοιάζει πια ο αγώνας, ποιος κέρδιζε ή ποιος έχανε, αλλά ήθελες μόνο να ρουφήξεις εκείνη την εκστατική, ανεμόδαρτη στιγμή. Όταν κοίταζα τον πίνακα ένιωθα όλες μου τις αισθήσεις να συγκλίνουν σε ένα μοναδικό σημείο: στη μία τρεμουλιαστή, ηλιόπληκτη στιγμή που υπήρχε τώρα και για πάντα. Μόνο αραιά και πού πρόσεχα την αλυσίδα στο ποδαράκι της καρδερίνας ή σκεφτόμουν πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η ζωή για το ζωντανό πλασματάκι – να χτυπάει για λίγο τα φτερά του, αναγκασμένο να προσγειώνεται στην ίδια πάντα απελπιστική θέση».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ντόνα Ταρτ γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισιπή και αποφοίτησε από το Μπένινγκτον Κόλετζ. Τα μυθιστορήματά της «Η Μυστική Ιστορία», με το οποίο έκανε και το ντεμπούτο της το 1992 και «Ο Μικρός Φίλος», (2002) μεταφράστηκαν σε τριάντα γλώσσες, καθιερώνοντάς την ως μια από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Λιβάνη».

www.thetoc.gr

Οι περιπέτειες του "κυρίου των υπολογιστών" στην εκ-παίδευση...: Να τι είναι διδακτορικό σε εικόνες...

Οι περιπέτειες του "κυρίου των υπολογιστών" στην εκ-παίδευση...: Να τι είναι διδακτορικό σε εικόνες...: Ο Matt Might είναι ένας καθηγητής πληροφορικής στο University of Utah, ο οποίος αποφάσισε να μας… ζωγραφίσει το “τι εστί διδακτορικό”! Μά...

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Eurostat - Share of young adults having completed tertiary education up to 37%

Highest proportion of those aged 30-34 who completed tertiary education in Ireland, Luxembourg and Lithuania 

In 2013, the proportion of those aged 30 to 34 who had completed tertiary education increased compared with 2002 in all Member States. The proportion more than doubled in ten Member States: Poland (from 14.4% in 2002 to 40.5% in 2013), Malta (from 9.3% to 26.0%), Slovakia (from 10.5% to 26.9%), Romania (from 9.1% to 22.8%), Latvia (from 17.3% to 40.7%), Portugal (from 13.0% to 29.2%), Luxembourg (from 23.6% to 52.5%), Hungary (from 14.4% to 31.9%), Lithuania (from 23.4% to 51.3%) and the Czech Republic (from 12.6% to 26.7%).

In 2013, the highest proportions of those aged 30 to 34 having completed tertiary education were observed in Ireland (52.6%), Luxembourg (52.5%), Lithuania (51.3%), Sweden (48.3%), Cyprus (47.8%) and the United Kingdom (47.6%), and the lowest in Italy (22.4%), Romania (22.8%), Croatia (25.9%) and Malta (26.0%). Eleven Member States have already met or exceeded their 2020 national targets for this indicator (Denmark, Estonia, Greece, Cyprus, Latvia, Lithuania, Hungary, the Netherlands, Slovenia, Finland and Sweden).

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού «Επιλέγω Σπουδές & Επάγγελμα»


Φροντιστήριο ΣΠΟΥΔΗ– Αθήνα

Κυριακή 13 Απριλίου 2014 | Divani Caravel Hotel, Βασιλέως Αλεξάνδρου 2

Ώρα έναρξης: 17:00

Στην ημερίδα αυτή, που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, υποψηφίους Πανελληνίων, γονείς και εκπαιδευτικούς, θα αναλυθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την εύστοχη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Δεδομένα όπως:

Αναλυτική περιγραφή όλων των τμημάτων του νέου μηχανογραφικού δελτίου
Πλήρη ανάλυση Στρατιωτικών σχολών, Αστυνομικής ακαδημίας
Τα νέα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών μετά το σχέδιο Αθηνά
Πλήρη ανάλυση του Νέου Λυκείου
Νέες έρευνες για τους αποφοίτους των τμημάτων και την αγορά εργασίας
Νέες εγκυκλίους πανελληνίων εξετάσεων (μετεγγραφές, ειδικές κατηγορίες, αθλητές, σοβαρές παθήσεις, κτλ)
Το δεύτερο μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια της Κύπρου
Όλες τις  αλλαγές στο νέο μηχανογραφικό δελτίο

αλλά και ερωτήσεις-απορίες του κοινού, θα αναπτυχθούν αναλυτικά από τον σύμβουλο σταδιοδρομίας της εταιρείας Employ κ. Χρήστο Ταουσάνη, υποψήφιο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέα της σειράς βιβλίων ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

Παράλληλα, οι μαθητές και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν έξυπνες πληροφορίες αναφορικά με σχολές και επαγγέλματα συμμετέχοντας σε μια ομιλία όπου ο ομιλητής θα δώσει διευκρινίσεις για κάθε προβληματισμό που ενδεχομένως να έχουν οι συμμετέχοντες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

openarchives.gr

Το openarchives.gr, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη πρόσβασης σε έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού, προσφέρεται, πλέον, με ανανεωμένο εικαστικό σχεδιασμό, βελτιωμένους τρόπους πλοήγησης στο περιεχόμενο και με νέες δυνατότητες αναζήτησης για τους χρήστες. Το www.openarchives.gr, το οποίο αναπτύσσεται και διατίθεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), περιλαμβάνει 68 συλλογές (Ιδρυματικά Αποθετήρια Φορέων Έρευνας, Περιοδικά, Ψηφιακά Αρχεία και Ειδικές Συλλογές).

Στο εύχρηστο περιβάλλον του openarchives.gr, ο χρήστης μπορεί, από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης, να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε περισσότερα από 460.000 ψηφιακά τεκμήρια, όπως σε επιστημονικά περιοδικά και αρχεία περιοδικών, ερευνητικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες, φωτογραφικό υλικό, βίντεο, χάρτες, παρτιτούρες, γκραβούρες κ.λπ., που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών όπως την Ιστορία, τη Μουσική, τα Οικονομικά ή το Μάρκετινγκ.

Το περιεχόμενο αυτό βρίσκεται κατανεμημένο σε επιμέρους ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και συλλογές στο διαδίκτυο και εντοπίζεται δύσκολα από τις καθιερωμένες μηχανές αναζήτησης. Στο openarchives.gr το περιεχόμενο είναι δυναμικό και ενημερώνεται διαρκώς με νέες συλλογές, ενώ οι υπάρχουσες ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση με τις πιο πρόσφατες καταχωρίσεις και αλλαγές.

Οι συλλογές προέρχονται από 50 έγκριτους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως πανεπιστήμια & ATEI, ερευνητικά κέντρα, φορείς πολιτισμού, επιστημονικές εταιρείες, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές ιδρυμάτων. Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών που διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Ψηφιοποιημένο Αρχείο της Ελληνικής Μουσικής από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη και οι ψηφιακές συλλογές ελληνικών περιοδικών Κοσμόπολις και Πλειάς από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ορισμένες μόνο από τις 68 ενδιαφέρουσες συλλογές που περιλαμβάνονται στο openarchives.gr.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Δημοφιλή τα Πειραματικά Σχολεία

Εκτινάχθηκε η ζήτηση φέτος για τις θέσεις των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ). Απομένει ένα δεκαήμερο έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και έως τώρα 8.000 γονείς έχουν υποβάλει αίτηση για το παιδί τους, δηλαδή τόσες αιτήσεις όσες είχαν συνολικά κατατεθεί πέρυσι. Η αύξηση του ενδιαφέροντος αποδίδεται στην αναζήτηση από τους γονείς καλών δημόσιων σχολείων για τα παιδιά τους, και αποτελεί απόδειξη της εδραίωσης των Πρότυπων Πειραματικών, καθώς φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που οι μαθητές τους θα εισαχθούν κατόπιν εξετάσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των ΠΠΣ (ΔΕΠΠΣ) και καθηγητής του Παν. Αθηνών, κ. Γεώργιος Καλκάνης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι στις αρχές Μαΐου θα οργανωθεί το πρώτο συνέδριο αποτίμησης και αξιολόγησης της έως τώρα πορείας των ΠΠΣ που θεσμοθετήθηκαν το 2011.

Ειδικότερα, πέρυσι συνολικά 8.058 μαθητές διεκδίκησαν μία από 2.699 θέσεις στην Α΄ τάξη των 34 Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων (ΠΠΓ) και Λυκείων (ΠΠΛ). Οπως τόνισε χθες στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ κ. Γιάννης Αντωνίου, φέτος και έως χθες, οι αιτήσεις για τις αντίστοιχες θέσεις είχαν προσεγγίσει τις 8.000, και θεωρείται σίγουρο ότι ο τελικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 10.000, καθώς η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 31/3 (όλες οι πληροφορίες στο http://apps.athena.net.gr/pps/index.php).

Ανταγωνισμός

Η αύξηση των αιτήσεων θα οξύνει, εύλογα, τον ανταγωνισμό των μαθητών για μία θέση. Ενδεικτικά, πέρυσι 5.500 απόφοιτοι Δημοτικού συμμετείχαν στις εξετάσεις για τις 1.260 θέσεις στην Α΄ τάξη των 17 ΠΠΓ. Ετσι το ποσοστό επιτυχίας ήταν 23%. Από την άλλη, για τις 1.439 θέσεις των 17 Πρότυπων Πειραματικών Λυκείων πέρυσι κατετέθησαν 2.558 αιτήσεις τελειοφοίτων Γυμνασίου, και άρα εισήχθη ο ένας στους δύο (56,25%). Οι υποψήφιοι για τα ΠΠΓ εξετάζονται σε θέματα Γλώσσας, Μαθηματικών και Φυσικής και για τα ΠΠΛ μόνο στα δύο πρώτα. Οι μαθητές εισάγονται στα Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά με κλήρωση και έως τώρα έχουν κατατεθεί 1.400 αιτήσεις.

Η πλειοψηφία των μαθητών που υποβάλλουν αίτηση για τα ΠΠΣ φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, όπως φάνηκε πέρυσι. Αυτό είναι, βέβαια, εύλογο, με δεδομένο ότι το 93% των μαθητών πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο και το 7% σε ιδιωτικό. Ομως, η ζήτηση από παιδιά ιδιωτικών είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτικά, σε ιδιωτικά σχολεία της Αττικής έως και οι δύο στους τρεις μαθητές της Στ΄ Δημοτικού έχουν κάνει αίτηση για την Α΄ τάξη ΠΠΓ. Οι λόγοι σχετίζονται με την επιθυμία των γονιών να γλιτώσουν τα δίδακτρα και να στείλουν τα παιδιά σε καλό σχολείο. Σε αυτό εστιάζει και ο κ. Καλκάνης, αναφέροντας ότι τα πλεονεκτήματα των ΠΠΣ είναι η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και εκπαιδευτικών μεθόδων, η ευελιξία στον σχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων και η συνεχής αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό PISA

Με απoβολή από τον σημαντικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2015 κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Παιδείας ολιγώρησε στην προετοιμασία του διαγωνισμού που μετέχουν 15χρονοι μαθητές από 65 χώρες του πλανήτη. Ετσι, ενώ η πιλοτική φάση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο, η ηγεσία του υπ. Παιδείας... αγρόν ηγόρασε. Κατ’ αρχήν, η Ελλάδα ελπίζει να τη... γλιτώσει με την προειδοποιητική κίτρινη κάρτα από τον ΟΟΣΑ, η οποία αποτελεί βέβαια ένα ηχηρό χαστούκι για τη χώρα μας, καθώς εξετάζεται η πιλοτική φάση να μετατεθεί μόνο για την Ελλάδα τον Οκτώβριο. Πρόκειται για απόφαση του ΟΟΣΑ που εκθέτει τη χώρα, αφού ανάλογη πρόνοια ελήφθη το 2009 για τις χώρες που μετείχαν τότε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό PISA και ήθελαν χρόνο προετοιμασίας.
Ομως, η χώρα μας είναι παλιό μέλος του διαγωνισμού PISA, αφού μετείχε για πρώτη φορά το 2000, και έκτοτε σε όλους τους μετέπειτα διαγωνισμούς των 2003, 2006, 2009 και 2012. Η πολιτική ευθύνη του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είναι απόλυτη, καθώς είχε ενημερωθεί για την καθυστέρηση με δύο επιστολές μέσα στο 2014 από την εθνική διαχειρίστρια στο πρόγραμμα PISA και επίκουρο καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου.

Η έρευνα PISA μετρά τις γνώσεις και τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες και «αξιολογεί κυρίως κατά πόσο οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους είναι σημαντικές για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες» όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός γίνεται από το 2000 ανά τριετία και το 2012 μετείχαν 65 χώρες (34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 31 συνεργαζόμενες) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας. Αξιολογήθηκαν 510.000 15χρονοι μαθητές (αντιπροσωπευτικό δείγμα των 28 εκατ. 15χρονων των 65 χωρών). Από την Ελλάδα μετείχαν 5.000 15χρονοι από 192 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο Μάρτιος, ο µήνας της Βουλής των Εφήβων

Από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014  µέχρι την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 θα µπορείς να πάρεις µέρος στις δραστηριότητες για  την ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» της ΙΘ΄ Συνόδου (2013-2014) του προγράµµατος.

Φέτος «κλειδί» για το πρόγραµµα «Βουλή των Εφήβων» είναι η συµµετοχή

Does it matter if teachers are scruffy? Last week, teachers at a north London school were criticised for their clothes in an Ofsted report. But is appearance important in the classroom?

An Ofsted inspector has criticised teachers at a north London school for wearing clothes that are too scruffy and threaten to undermine standards.

Matthew Burton, assistant headteacher at Thornhill Community Academy in Dewsbury and Educating Yorkshire star


Does the way a teacher dresses matter? Yes, I think it does. During and after Educating Yorkshire, a couple of colleagues and I got it in the neck a little for what we chose to wear to work, but there is a line of sartorial propriety that, I would argue, we are absolutely on the right side of.

I wouldn't for a second criticise a teacher who's been working their backside off teaching high quality lessons, inspiring children, and helping them towards our greatest aim – turning young people into model citizens of the world – for having his tie a little loose, for sporting a somewhat jazzy sock, or for having their top button undone, but it's absolutely essential that we practise what we preach.

It would be patronising to ask a child to put their tie on, tuck their shirt in, swap their trainers for shoes or chinos for trousers if I were flouncing around the corridors in a Juicy Couture velour leisure suit and a pair of Crocs. The expectations of a teacher's appearance is bundled together in the wider issue of "professional standards", and although I dig a fancy sock, a skinny tie, and on occasion, battle weary after a long day at the coal face, my tie may slip down, I will always make a conscious effort to dress professionally.

I took part in a radio debate earlier today and one caller made this brilliant comment: "It's a good heart that's important, not a good suit." I'd completely agree, and if a sensible approach is adopted, I'm sure there's a point where the two can perfectly align.

Tanika Gupta, playwright and mother of a pupil at a school criticised in Ofsted report

On one matter we can clearly agree – everyone wants smart teachers. But to reduce the conception of "smart" to their clothing and physical appearance is simply bizarre. Some of my favourite teachers when I was at school would not have passed what appears to be a new Ofsted test. Thankfully we were taught not to judge a book by its cover! It would seem odd to apply that to books but not to people.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Θέματα και ενδεικτικές απαντήσεις για την κατανόηση κειμένων Ελληνικής Γλώσσας - Δοκιμασία εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια (Ιούνιος 2013)

http://blogs.sch.gr/depps/files/2013/06/GlossaG.pdf

http://blogs.sch.gr/depps/files/2013/06/OK_PPL_Glossa.pdf
 «Εισαγωγή μαθητών και σχετικές ρυθμίσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία 
(Π.Π.Σ.) για το σχολικό έτος 2014-2015» 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών «Βιντεομουσείων» 2014

Θέμα: Ο κόσμος γύρω μας – ο κόσμος όπως τον ζούμε! 
Απαραίτητη η συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι την 7η Απριλίου 2014 στο info@karposontheweb.org

Μετά από 4 χρόνια επιτυχημένης δράσης του προγράμματος «Βιντεομουσεία: αποτυπώνοντας ίχνη της προσωπικής μας κουλτούρας» σε 31 Γυμνάσια και Λύκεια της Ανατολικής Αττικής, μετά από 2 χρόνια συνεργασίας με γερμανικά σχολεία και τη βράβευσή μας από το Institute for Media Research and Media Education στο Μόναχο ως ένα από τα 12 καλύτερα σχέδια δράσης για την οπτικοακουστική παιδεία στην Ευρώπη το 2011-13, τα «Βιντεομουσεία» γίνονται Πανελλαδικός Διαγωνισμός.

Τι είναι οι ταινίες «βιντεομουσεία»;

Αναζητούνται ταινίες μικρού μήκους με θέματα που οι μαθητές θεωρούν σημαντικά για την ομάδα τους, για τη δική τους νεανική ζωή, θέματα που θα ήθελαν να τα δείξουν στους εφήβους του αύριο! Κάθε ομάδα μαθητών θα πρέπει να αποτυπώσει σε βίντεο μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών, «κάτι που κατά τη γνώμη της, αξίζει να διασωθεί, να διαφυλαχθεί σε ένα φανταστικό-εικονικό μουσείο για τους εφήβους του μέλλοντος». Δημιουργικά, σοβαρά, αστεία, πρωτότυπα – τα πάντα από την καθημερινότητα των νέων είναι ευπρόσδεκτα! Π.χ. Το παγκάκι έξω από σχολείο, το μουσικό συγκρότημα της τάξης,  το γειτονικό δάσος που κάηκε, ένα παιχνίδι που αρέσει, η πλατεία που συχνάζουν, ο περιπτεράς, τα graffiti που ζωγράφισαν στην πλατεία ή ακόμα ο τρόπος που βιώνουν τον κόσμο γύρω τους στις σημερινές συνθήκες ζωής. Η μικρή διάρκεια των ταινιών κατευθύνει στην επιλογή ενός κυρίως θέματος σε κάθε ταινία.

Σκοπός του διαγωνισμού:

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές-τριες η ευκαιρία να συνεργαστούν πάνω σε μια δημιουργική δραστηριότητα, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης, να γίνουν κριτές και ερευνητές του άμεσου προσωπικού τους περιβάλλοντος και να παρατηρήσουν με κριτική ματιά την καθημερινότητά τους. Ενισχύουμε την παραγωγή ταινιών με προσωπική, ντοκιμαντερίστικη ματιά.

Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες πέντε τουλάχιστον μαθητών, από Δημοτικά Σχολεία (Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), Γυμνάσια και Λύκεια. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν. Δεν γίνονται δεκτές ατομικές συμμετοχές.

Τα μεγάλα events του 2014 στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Την 1η Ιανουαρίου 2014 η Θεσσαλονίκη έλαβε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί πληθώρα διεθνών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνείς φορείς που ασχολούνται με θέματα νεολαίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί βίντεο, φωτογραφίας, ζωγραφικής και γαστρονομίας, θα παρουσιαστούν εκθέσεις και θα διοργανωθούν κορυφαία αθλητικά γεγονότα και φεστιβάλ, αλλά και δρώμενα με επίκεντρο των φοιτητές, όπως το Model UN και το Παγκόσμιο Συνέδριο Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια του έτους, η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους.

*1/1-31/12/14


PhotoBiennale 2014
Η PhotoΒiennale / 22η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση, που διοργανώνεται φέτος από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα έχει αυτή τη φορά κεντρικό θέμα τον «Λόγο», που αποτελεί το τρίτο μέρος της θεματικής τριλογίας η οποία ξεκίνησε το 2008 με θέμα τον «Χρόνο» και συνεχίστηκε το 2010 με θέμα τον «Τόπο». Μέρος του προγράμματος θα αποτελέσουν οι εκθέσεις «Arthur Tress. Η φωτογραφία ως μαγική εικόνα 1956-2006» και «Αστικά Τοπία της Θεσσαλονίκης, 2013», οι οποίες ήδη φιλοξενούνται στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στη διάρκεια της PhotoBiennale έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 15 εκθέσεις σε 10 χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης. Συνολικά, αναμένεται να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις δημιουργίες τους περισσότεροι από 60 φωτογράφοι από όλα τα μέρη του κόσμου.

*1-5/14, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Creative minds Richard Venturi, Economics Teacher, Conservatoire National des Arts et Métiers, Paris, and Freelance Journalist

Classrooms need to be places for teaching creativity, as well as basic competence. Can it be done? 

Gabriel Saada is a typical high school student in many ways, except that he happens to attend one of Paris’s best and most prestigious lycées. The halls of his school were once walked by the likes of Honoré de Balzac and Lionel Jospin, the former French prime minister.

When I ask him about school, he tells me his teachers and his guidance counsellor all stress the importance of getting into one of France’s elite grandes écoles by mastering the classwork. Listening to him describe his high school education, it strikes me that the overarching emphasis is on what is referred to as cognitive intelligence, or the ability to reason and analyse–what renowned American psychologist and academic Robert Sternberg has called “memorisationbased”, or “analytical”, intelligence.

With the results of the OECD’s latest worldwide PISA testing of 15-year-olds just in, it is worth asking whether education in the 21st century needs to complement the primacy given to cognitive skills with a greater focus on creativity. To be sure, the skills and knowledge PISA tests among 15-year-olds across the globe form a solid base on which youngsters can build in order to thrive and flourish in their lives and careers.

If the coming generations are to overcome the grave economic, social and environmental problems that are certain to be our legacy, there is a general consensus that they will need to possess one thing above all: the ability to innovate and create.

The word “innovation” is bandied about widely today. But what does it really mean in its simplest form? Combining existing elements of knowledge or understanding in brand new ways is one definition. It rests on an individual’s capability to come up with original and valuable ideas to solve problems. For the influential British educationalist Ken Robinson, this is the very essence of creativity.

Classrooms are places for building knowledge, memorising and interacting, but do they generate the kind of creativity that will be needed? How can creativity be fostered in the classroom at all levels? Clearly, creativity is a prime concern. According to a global study carried out by Adobe in 2012, 80% of working adults in France, Germany, Japan, the UK and the US agreed that creativity is the key to driving economic growth. Yet more than half felt their education systems stifle creativity.