Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Το Πούλιτζερ στη Ντόνα Ταρτ για την «Καρδερίνα»

Νικήτρια του κορυφαίου βραβείου είναι η συγγραφέας, Ντόνα Τρατ, για το τρίτο, πολυσυζητημένο μυθιστόρημα της, με τίτλο «Η Καρδερίνα», μία ιστορία στην οποία αφιέρωσε περί τα έντεκα χρόνια δουλειάς. Είναι το πρώτο σημαντικό βραβείο που κερδίζει η Ταρτ, η οποία δήλωσε για το Βραβείο στη USA Today «πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη», αλλά και «έκπληκτη».

Το 700 σελίδων βιβλίο «ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης, με άψογα δομημένους χαρακτήρες, το οποίο παρακολουθεί την αναπάντεχη σύνδεση της ζωής ενός ορφανού αγοριού με ένα διάσημο μικρό πίνακα που γλίτωσε από την καταστροφή, είναι ένα βιβλίο που κεντρίζει τη σκέψη και συγκινεί την καρδιά» σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Το Πούλιτζερ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων.

«Η Καρδερίνα»: Η οδύσσεια ενός έφηβου στη σύγχρονη Αμερική

Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν, μία έκρηξη από τρομοκρατική ενέργεια, στην οποία σκοτώνεται η μητέρα του.Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία… «Ο πίνακας, η μαγεία και η ζωντάνια του, θύμιζε εκείνη την παράξενη, αιθέρια στιγμή που πιάνει να χιονίζει, πρασινωπό φως και νιφάδες που χορεύουν μπροστά στις κάμερες, τότε που δε σε νοιάζει πια ο αγώνας, ποιος κέρδιζε ή ποιος έχανε, αλλά ήθελες μόνο να ρουφήξεις εκείνη την εκστατική, ανεμόδαρτη στιγμή. Όταν κοίταζα τον πίνακα ένιωθα όλες μου τις αισθήσεις να συγκλίνουν σε ένα μοναδικό σημείο: στη μία τρεμουλιαστή, ηλιόπληκτη στιγμή που υπήρχε τώρα και για πάντα. Μόνο αραιά και πού πρόσεχα την αλυσίδα στο ποδαράκι της καρδερίνας ή σκεφτόμουν πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η ζωή για το ζωντανό πλασματάκι – να χτυπάει για λίγο τα φτερά του, αναγκασμένο να προσγειώνεται στην ίδια πάντα απελπιστική θέση».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ντόνα Ταρτ γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισιπή και αποφοίτησε από το Μπένινγκτον Κόλετζ. Τα μυθιστορήματά της «Η Μυστική Ιστορία», με το οποίο έκανε και το ντεμπούτο της το 1992 και «Ο Μικρός Φίλος», (2002) μεταφράστηκαν σε τριάντα γλώσσες, καθιερώνοντάς την ως μια από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Λιβάνη».

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: