Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τα μεγάλα events του 2014 στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Την 1η Ιανουαρίου 2014 η Θεσσαλονίκη έλαβε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί πληθώρα διεθνών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνείς φορείς που ασχολούνται με θέματα νεολαίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί βίντεο, φωτογραφίας, ζωγραφικής και γαστρονομίας, θα παρουσιαστούν εκθέσεις και θα διοργανωθούν κορυφαία αθλητικά γεγονότα και φεστιβάλ, αλλά και δρώμενα με επίκεντρο των φοιτητές, όπως το Model UN και το Παγκόσμιο Συνέδριο Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια του έτους, η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους.

*1/1-31/12/14


PhotoBiennale 2014
Η PhotoΒiennale / 22η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση, που διοργανώνεται φέτος από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα έχει αυτή τη φορά κεντρικό θέμα τον «Λόγο», που αποτελεί το τρίτο μέρος της θεματικής τριλογίας η οποία ξεκίνησε το 2008 με θέμα τον «Χρόνο» και συνεχίστηκε το 2010 με θέμα τον «Τόπο». Μέρος του προγράμματος θα αποτελέσουν οι εκθέσεις «Arthur Tress. Η φωτογραφία ως μαγική εικόνα 1956-2006» και «Αστικά Τοπία της Θεσσαλονίκης, 2013», οι οποίες ήδη φιλοξενούνται στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στη διάρκεια της PhotoBiennale έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 15 εκθέσεις σε 10 χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης. Συνολικά, αναμένεται να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις δημιουργίες τους περισσότεροι από 60 φωτογράφοι από όλα τα μέρη του κόσμου.

*1-5/14, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης




Cats: Ένα μυθικό μιούζικαλ


Το “CATS”, δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Andrew Lloyd Weber, είναι η πιο εκρηκτική συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης στην ιστορία του μιούζικαλ και εδώ και τριάντα χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε όλον τον κόσμο. Παιχνιδιάρικο, αστείο, τρυφερό και πέρα για πέρα απολαυστικό, το CATS αναδείχτηκε ως το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο: απ’ την πρεμιέρα του το 1981 στο West End του Λονδίνου, όπου και παιζόταν ασταμάτητα επί 21 χρόνια ως σήμερα. Σε απευθείας πτήση από το Λονδίνο ίσως η πιο αναμενόμενη παράσταση της σεζόν.

*12-23/2/14, Μέγαρο Μουσικής

 Ευρώπη 1945-2000: Συναντήσεις ανάμεσα σε κινούμενα

Μια έκθεση στο πλαίσιο της 30ης Έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης "Επιθυμία για Ελευθερία. Η Τέχνη στην Ευρώπη μετά το 1945" παρουσιάζει φέτος το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια να ιδωθεί η τέχνη μετά το 1945 σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ μέσα από 12 θεματικές ενότητες διερευνά τις προτάσεις των καλλιτεχνών για τα ιδανικά των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η καλλιτεχνική παραγωγή σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης, προσπερνώντας τους στερεότυπους διαχωρισμούς της τέχνης μεταξύ Ανατολής και Δύσης ή Βορρά και Νότου. Την έκθεση θα επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος σε συνεργασία με τον Αλέξιο Παπαζαχαρία και τη Μάρω Ψύρρα. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση που αξίζει να σημειώσετε.

*8/2-6/5/14, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αναμενόμενο ετήσιο γεγονός της πόλης είναι και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος κλείνει τον 16ο χρόνο διοργάνωσής του και θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως και τις 23 Μαρτίου. Νέο στοιχείο από την φετινή χρονιά θα αποτελέσει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, καθώς το Φεστιβάλ αποφάσισε, με την καθιερωσή του αυτή, να τιμήσει την μνήμη του διακεκριμένου δημιουργού, που απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2013 έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο, για την σπουδαία συνεισφορά του στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Όπως αναφέρθηκε, ο Πίτερ Ουιντόνικ στήριζε έμπρακτα και αδιάλειπτα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από το ξεκίνημά του. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τα φετινά αφιερώματα θα ανακοινωθούν στον επόμενο διάστημα.

*14-23/3/14


1ο Παγκόσμιο Συνεδρίο της IAPSS 2014

Το 1ο Παγκόσμιο Συνεδρίο της Διεθνούς Ένωσης των Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών - IAPSS (International Association for Political Science Students) θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από την Ελληνική Οργάνωση Πολιτικής & Οικονομικής Επιστήμης (GRAPESS). Η IAPSS είναι μία πλατφόρμα για φοιτητές Πολιτικών Επιστημών και φοιτητές που ενδιαφέρονται για ζητήματα Πολιτικών Επιστημών, ενώ η Ένωση είναι διεθνής, πολιτικά ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και λειτουργεί με μέριμνα των φοιτητών. Το θέμα του Συνεδρίου θα είναι τα «Όρια της παγκόσμιας διακυβέρνησης» ενώ το Συνέδριο αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός της IAPSS.  Σκοπός του Συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει Δυτικές αλλά και μη-Δυτικές απόψεις και οπτικές γωνίες για το θέμα.

*31/3-5/4/14



13ο ThessISMUN 2014
Το 13ο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης για την Προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών (ThessISMUN) θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη, συγκεντρώνοντας φοιτητές από ελληνικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια όλου του κόσμου για να επιδείξουν τις διπλωματικές τους ικανότητες. Έχοντας ιδρυθεί το 2002, το ThessISMUN είναι το μόνο φοιτητικό συνέδριο για την προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα και υποστηρίζει άλλα του είδους του σε γειτονικές χώρες. Κάθε χρονιά, συγκεντρώνει φοιτητές σε μία προσομοίωση συζητήσεων των Ηνωμένων Εθνών και τους καλεί να αναλάβουν ρόλους πρέσβεων, παρέχοντας μία άκρως εκπαιδευτική εμπειρία, όπως υπόσχεται να κάνει και φέτος.

*23-27/4/14, Τμήμα Διεθνών Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.


Let`s do it Greece 2014


Στις 6 Απριλίου του 2014, ο καθένας μας καλείται να συμβάλει στην βελτίωση του τόπου μας, σε μία δράση που αποσκοπεί στον εθελοντικό καθαρισμό όλης της Ελλάδας.  Φέτος για τρίτη φορά, η Ελλάδα φιλοξενεί την καμπάνια «Let's do it World» που αποτελεί την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικης ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα, με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών. Σκοπός της είναι μέσα σε μία ημέρα, ολόκληρη η Ελλάδα να συντονιστεί πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας, δράση από την οποία δεν μπορεί να απέχει η πόλη μας.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα http://www.letsdoitgreece.org/ , Facebook: https://www.facebook.com/groups/315147858525334/

*6/4/14
9ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

Ένα ακόμα σπουδαίο αθλητικό γεγονός επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για το 2014, καθιστώντας την νέα χρονιά ακόμη πιο πλούσια σε δράσεις και ποικιλία. O 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, πλαισιωμένος από τους δρόμους υγείας 5.000μ., 10.000μ. και 1.000μ. μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Κοινωνικής Προσφοράς, σε μία διοργάνωση που θα συγκεντρώσει αναμφίβολα και πάλι άπειρους συμμετέχοντες.

*6/4/14


Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράγκμπι 2014
Σε μία ακόμη πρωτιά για την Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014 το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράγκμπι, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Εθνική Ομάδα Ράγκμπι ανδρών, η Εθνική γυναικών και σύλλογοι απ’όλη την Ελλάδα. Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ελβετία, Αυστρία, Μονακό, Ουγγαρία, Κροατία, Τουρκία, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λουξεμβούργο), ενώ οι κάτοικοι της πόλης είχαν μια πρώτη γνωριμία με το πλέον ολυμπιακό άθλημα τον Οκτώβριο του 2013, στην επίδειξη της Πλατείας Αριστοτέλους που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

*24-25/5/14



11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από την λίστα με τα πιο αναμενόμενα γεγονότα της πόλης για το 2014 δεν θα μπορούσε να λείπει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την Διεθνή Έκθεση, και η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αυτή τη χρονιά καθιστά τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, ενώ θα συμπεριλαμβάνει αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό βιβλίο, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αξίζει να αναφερθεί πως το καταργημένο από τον αναπληρώτη υπουργό κ. Τζαβάρα ΕΚΕΒΙ, δούλεψε με στοιχειώδη μονάχα μέσα για μία ακόμη χρονιά ώστε να φέρει κοντά στο αναγνωστικό κοινό της πόλης το αγαπημένο του ετήσιο γεγονός.


* 8-11/5/14, HELEXPO

Πηγή: http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/ta-megala-events-toy-2014-stin-poli

Δεν υπάρχουν σχόλια: