Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μόρφωση, περίθαλψη... Διαδίκτυο!

Η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δίπλα σε άλλα δικαιώματα όπως η μόρφωση, η περίθαλψη και η ασφάλεια. Ετσι, από χθες, όλοι οι φινλανδοί πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε βασικές παροχές Διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα είναι τουλάχιστον 1 Μbps και θα δίνονται ως κρατικές παροχές, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο κάθε Φινλανδός να κάνει ο ίδιος συμβόλαιο με έναν πάροχο. Ολες οι φινλανδικές εταιρείες τηλεφωνίας και Ιnternet υποχρεούνται να συνδέσουν με τον ειδικό εξοπλισμό όλα τα σπίτια της χώρας, ακόμη και εκείνα που βρίσκονται εντός της ακριτικής αρκτικής ζώνης. Μάλιστα επειδή η ταχύτητα του 1 Μbps είναι κατά γενική ομολογία χαμηλή, ο σχετικός νόμος προβλέπει την αύξηση στα 100 Μbps ως το 2015.


«Πιστεύουμε ότι γίναμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάναμε δικαίωμα την πρόσβαση στο Ιnternet υψηλής ταχύτητας» δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας δικτύων επικοινωνίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Ολι Πέκα Ραντάλα, προσθέτοντας ότι η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που τροποποίησε πέρυσι τον νόμο της για την αγορά των επικοινωνιών ώστε η επαρκής πρόσβαση στο Διαδίκτυο να γίνει καθολική υπηρεσία στη χώρα, όπως το τηλέφωνο και το ταχυδρομείο.

«Η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέρος της καθημερινής ζωής. Δεν ωφελεί μόνο την ψυχαγωγία μας. Η Φινλανδία έχει εργαστεί σκληρά προκειμένου να αναπτύξει μια κοινωνία πληροφόρησης, αλλά πριν από δύο χρόνια συνειδητοποιήσαμε πως δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο Ιnternet» δήλωσε η υπουργός Επικοινωνιών Σούβι Λίντεν. Η σκανδιναβική χώρα αποτελεί το πλέον τρανταχτό παράδειγμα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αφού εκτιμάται ότι το 96%(!) του πληθυσμού της είναι ήδη online. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Επικοινωνιών υπολογίζουν ότι μόλις 4.000

νοικοκυριά έχουν παραμείνει δίχως πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα. Εξάλλου σχετικά ήπια είναι και η πολιτική των Φινλανδών σχετικά με τον παράνομο («πειρατικό») διαμοιρασμό μουσικών ή άλλων αρχείων. «Οι πάροχοι θα στέλνουν προειδοποιητικές επιστολές σε όσους παρανομούν,αλλά δεν σκοπεύουμε επ΄ ουδενί να διακόψουμε τη σύνδεσή τους» καταλήγει η κυρία Λίντεν. Το παράδειγμα της Φινλανδίας αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στο 2012 και η Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει σύνδεση τουλάχιστον 2 Μbps σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: