Ενα κείµενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου για την Παιδεία, που δηµοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» το 2003 και αναφερόταν στον πανικό ενός δασκάλου την εποχή έναρξης των µαθηµάτων και στις εµπειρίες του από διάφορα σχολεία της δεκαετίας του 60, επέλεξαν γάλλοι πανεπιστηµιακοί ως θέµα στις εξετάσεις του γαλλικού Βaccalaureat για την ελληνική γλώσσα, που διενεργήθηκαν τον Ιούνιο σε όλα τα γαλλικά σχολεία της ζώνης της Μεσογείου.
Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντικό, καθώς πρόκειται για µια εξέταση στην οποία τα θέµατα έχουν συνήθως λογοτεχνικό περιεχόµενο και προέρχονται από έργα ελλήνων συγγραφέων και µάλιστα σηµαντικών και µεταφρασµένων.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» η φιλόλογος Ρένα Μπρισίµη - Μαράκη, συντονίστρια Νεοελληνικών Σπουδών στο γαλλικό και διεθνές τµήµα του Lycèe Franco-Ηellènique Εugéne Delacroix, στο παρελθόν η επιτροπή επιλογής θεµάτων για την ελληνική γλώσσα, που αποτελείται από πανεπιστηµιακούς της Ακαδηµίας της Γκρενόµπλ, είχε επιλέξει κείµενα συγγραφέων όπως οι Κουµανταρέας, Μάρκαρης, Φακίνου, Σουρούνης, Δούκα κ.ά., πέρα από τα κείµενα των Σεφέρη, Ελύτη, Καζαντζάκη κ.ά. Μόνο στη δεκαετία του 1990, είχε συµβεί ξανά να επιλεγούν κείµενα από την εφηµερίδα «Το Βήµα», ένα του Ριχάρδου Σωµερίτη και ένα άρθρο περί του διαζυγίου στη σύγχρονη εποχή.
Από τους µαθητές που αντιµετώπισαν το κείµενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου ζητήθηκε µεταξύ άλλων να αναπτύξουν τις απόψεις τους για τον ιδανικό δάσκαλο και το καλύτερο µοντέλο εκπαίδευσης και παιδαγωγικής µεθόδου σε 250 λέξεις, όπως επίσης και να δώσουν µια συνέχεια και ένα τέλος στο κείµενο, καθώς σε αυτό γίνονται αναφορές σε εντελώς διαφορετικά µοντέλα εκπαίδευσης: από αυτό της απόλυτης χαλαρότητας όπου µαθητές και καθηγητές πήγαιναν µαζί για µπάνιο, σε εκείνο µε την τύπου φασιστικού στρατοπέδου πειθαρχία, και µέχρι το σχολείο όπου οι καθηγητές έµπαιναν στην τάξη µε... µαγκούρες και µατσούκια για να αντιµετωπίσουν τους µαθητές τους.
Τα θέµατα των εξετάσεων του γαλλικού Βaccalaureat για τα περίπου 400 γαλλικά σχολεία στον κόσµο επιλέγονται µε αυστηρότητα από διάφορες ακαδηµίες. Τα ξένα γαλλικά σχολεία προσφέρουν συνολικά 23 ξένες γλώσσες, ανάλογα µε τον τόπο λειτουργίας τους και τη ζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου