Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

O συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης ξεκινά στο Έναστρον Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής που θα απευθύνονται σε όσους αγαπούν το λόγο, πειραματίζονται με την έκφραση και επιζητούν την ενημέρωση και την καθοδήγηση ώστε να εξοικειωθούν με τη γραφή και την ανάγνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε από 25-8-2010 με τα τηλέφωνα 210-3828161 & 210-3828139, κ. Αριστέα Ψυλλιά .

Έναρξη σεμιναρίων 15 Οκτωβρίου 2010

Δέσποινα Νικάνδρου: Δίδυμα Όνειρα σε Μαύρο Ροζ

Η εφηβεία έχει πολλές αναγνώσεις και πολλές καταγραφές. Έχει αποτυπωθεί στη νεοελληνική λογοτεχνία, και όχι μόνο, με τρόπο πολύ ζωντανό και παραστατικό.
Σε μια τόσο πλουραλιστική έκφραση έρχεται να προσθέσει τη ματιά της μια πολύ νέα κοπέλα, μια έφηβη που έλκεται από το λόγο και ανιχνεύει τα σημάδια του στα μονοπάτια της ύπαρξής της.
Το «Δίδυμα όνειρα σε μαύρο ροζ» είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολύ καλό βιβλίο.
Η συγγραφέας επιλέγει να μας παρουσιάσει την πορεία δύο δίδυμων κοριτσιών και συγκεκριμένα τη μετάβασή τους από την παιδικότητα στην εφηβεία, που συνοδεύεται από απώλειες, με σημαντικότερη την απώλεια του πατέρα, το πρότυπο του οποίου επανέρχεται στην εξέλιξη της υπόθεσης και λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης προς τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της μητέρας , η οποία γίνεται εκ των πραγμάτων αντικείμενο σκληρής και αυστηρής κριτικής.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το ΜΙΤ ανασταίνει νεκρές γλώσσες

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, έφτιαξαν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το οποίο φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν και να μεταφράσουν νεκρές και άγνωστες γλώσσες. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε μία γλώσσα της Μέσης Ανατολής η οποία είχε διαβαστεί ήδη από τη δεκαετία του 1930, αλλά στόχος των ερευνητών ήταν να εξακριβώσουν την αποτελεσματικό- τητα του προγράμματος.
Το εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Το πρόγραμμα μετέφρασε αυτόματα την αρχαία γραπτή ουγκαριτική γλώσσα μέσα σε λίγες μόνον ώρες. Η ουγκαριτική καταγράφηκε γύρω στο 2000 π.Χ. στην περιοχή της σημερινής Δυτικής Συρίας, με σημάδια πάνω σε πήλινες πλάκες. Ανακαλύφθηκε το 1920 και διαβάστηκε το 1932.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη»

Σε 4.008 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Πολιτικής και των συλλογικών φορέων, από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη προς την Ελληνική Πολιτεία, με την οποία ζητούν να λάβει γρήγορα όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε «να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση, που έχει περιέλθει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη μη έκδοση και επανέκδοση, διακίνηση και μετάφρασή του». Ο πλήρης και οριστικός κατάλογος απεστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού στα μέσα Ιουνίου, ενώ έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr .

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τι γυρεύει ο συγγραφέας στο facebook;


Επικοινωνούν με τους χιλιάδες διαδικτυακούς «φίλους» τους μέσω εμπρηστικών status (ελληνιστί η σκέψη της ημέρας), κάνουν post (αναρτούν) φωτογραφίες, βιντεάκια, άρθρα, δέχονται comments (σχόλια) και requests (αιτήματα φιλίας), αλλά δεν κάνουν add όποιον να ΄ναι. Οι έλληνες συγγραφείς αναδεικνύονται στην πιο δυναμική φυλή των facebookers .

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μόρφωση, περίθαλψη... Διαδίκτυο!

Η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δίπλα σε άλλα δικαιώματα όπως η μόρφωση, η περίθαλψη και η ασφάλεια. Ετσι, από χθες, όλοι οι φινλανδοί πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε βασικές παροχές Διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα είναι τουλάχιστον 1 Μbps και θα δίνονται ως κρατικές παροχές, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο κάθε Φινλανδός να κάνει ο ίδιος συμβόλαιο με έναν πάροχο. Ολες οι φινλανδικές εταιρείες τηλεφωνίας και Ιnternet υποχρεούνται να συνδέσουν με τον ειδικό εξοπλισμό όλα τα σπίτια της χώρας, ακόμη και εκείνα που βρίσκονται εντός της ακριτικής αρκτικής ζώνης. Μάλιστα επειδή η ταχύτητα του 1 Μbps είναι κατά γενική ομολογία χαμηλή, ο σχετικός νόμος προβλέπει την αύξηση στα 100 Μbps ως το 2015.

Κείµενο από «ΤΑ ΝΕΑ» στο γαλλικό Μπακαλορεά

Ενα κείµενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου για την Παιδεία, που δηµοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» το 2003 και αναφερόταν στον πανικό ενός δασκάλου την εποχή έναρξης των µαθηµάτων και στις εµπειρίες του από διάφορα σχολεία της δεκαετίας του ‘60, επέλεξαν γάλλοι πανεπιστηµιακοί ως θέµα στις εξετάσεις του γαλλικού Βaccalaureat για την ελληνική γλώσσα, που διενεργήθηκαν τον Ιούνιο σε όλα τα γαλλικά σχολεία της ζώνης της Μεσογείου.
Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντικό, καθώς πρόκειται για µια εξέταση στην οποία τα θέµατα έχουν συνήθως λογοτεχνικό περιεχόµενο και προέρχονται από έργα ελλήνων συγγραφέων και µάλιστα σηµαντικών και µεταφρασµένων.