Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

«Οπως μας έβλεπαν ο Φρόιντ και ο Φλομπέρ» στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Σεμινάριο με θέμα «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: ταξιδιωτικές αναμνήσεις λογοτεχνών, περιηγητών και επιστημόνων τον 19ο και 20ό αιώνα» διοργανώνει o Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Τo σεμινάριo αρχίζει στις 4 Φεβρουαρίου 2011, διαρκεί 8 εβδομάδες και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 18:30 - 20: 30 στον «Ελληνικό Κόσμο».
Πατρίδα της αρχαίας φιλοσοφίας και ποίησης, κοιτίδα της δημοκρατίας, η Ελλάδα «με τα αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη» δεν έπαψε ποτέ να προσελκύει ταξιδιώτες, επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος. Στη λογοτεχνία των περιηγητών του 19ου και 20ού αιώνα η Ελλάδα πεθαίνει και ανασταίνεται, παρουσιάζεται σε όλο το μεγαλείο και τη φθορά της, γίνεται αντικείμενο σφοδρών επιθέσεων ή και εξιδανίκευσης, αλλά και σημείο αναφοράς σε πολιτιστικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαδρομές.


To σεμινάριο πραγματοποιείται από την κυρία Εμμανουέλα Κάντζια. Η κυρία Κάντζια σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον και του Χάρβαρντ. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πρόγραμμα College Year in Athens. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές κυρίως με τη νεοελληνική λογοτεχνία, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η σχέση της λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία και την επιστήμη, η ταξιδιωτική γραφή και τομυθιστόρημα του 19ου και του 20ού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα εξεταστούν τα ακόλουθα έργα:

R. Chateaubriand, Οδοιπορικό

G. Flaubert, Το Ταξίδι στην Ελλάδα

J.Ph. Fallmerayer, Περί της Καταγωγής των Σύγχρονων Ελλήνων

Lord Byron, επιλογές ποιημάτων

Oscar Wilde, Virginia Woolf, μαρτυρίες, ημερολόγια

Ε. Renoir, Προσευχή στην Ακρόπολη

Ε. About, Η Ελλάδα του Όθωνος

S. Freud, Μια διαταραχή της Μνήμης στην Ακρόπολη

M. Heidegger, Ταξίδι στην Ελλάδα

Η. Miller, Ο Κολοσσός του Αμαρουσίου

L. Durrell, Πικρά Λεμόνια

Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www. hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει συμπληρώσει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Σεμινάρια από 4 Φεβρουαρίου και για 8 εβδομάδες.
Κάθε Παρασκευή 18:30-20:30.
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»/ Κτήριο 1
Πειραιώς 254, Ταύρος
Κόστος συμμετοχής: 240 ευρώ, 160 ευρώ για φοιτητές & 200 ευρώ για μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Τηλ. κρατήσεων: 212

Δεν υπάρχουν σχόλια: