Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η επέλαση των e-books

Στις αρχές του καλοκαιριού το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο amazon.com ανακοίνωσε ότι πέντε συγγραφείς – οι Τσαρλέιν Χάρις, Στιγκ Λάρσον, Στέφανι Μέγερ, Τζέιµς Πάτερσον και Νόρα Ρόµπερτς – πέρασαν τις 500.000 ψηφιακές πωλήσεις ο καθένας. Στο τέλος Ιουλίου ανακοίνωσε ξανά ότι ο Στιγκ Λάρσον έγινε ο πρώτος συγγραφέας του οποίου οι ψηφιακές πωλήσεις (της τριλογίας «Μιλένιουµ») ξεπέρασαν το 1.000.000. Είναι η ίδια περίοδος που το αµερικανικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ανακοίνωνε ότι για πρώτη φορά οι πωλήσεις βιβλίων σε ψηφιακή εκδοχή ξεπερνούσαν τις πωλήσεις του έντυπου βιβλίου, και µάλιστα τον µήνα Ιούνιο για κάθε εκατό τυπωµένα βιβλία που διέθεσε πωλούνταν εκατόν ογδόντα σε ψηφιακή ων σε ψηφιακή εκδοχή ξεπερνούσαν τις πωλήσεις του έντυπου βιβλίου, και µάλιστα τον µήνα Ιούνιο για κάθε εκατό τυπωµένα βιβλία που διέθεσε πωλούνταν εκατόν ογδόντα σε ψηφιαΒέβαια, µορφή.


Βέβαια, χρειάζεται προσοχή: το ιντερνετικό βιβλιοπωλείο, όταν µιλάει για έντυπο βιβλίο εννοεί την έκδοση µε σκληρό εξώφυλλο που βγαίνει στην αρχή -οι µεγαλύτερες πωλήσεις όµως σε ΗΠΑ και Ευρώπη γίνονται στις εκδόσεις τσέπης που ακολουθούν λίγους µήνες µετά και είναι πολύ φτηνότερες. Εντούτοις είναι φανερό ότι πολλά αλλάζουν στην αγορά του βιβλίου και πιθανόν το φετινό καλοκαίρι να υπήρξε το ορόσηµο της µεγάλης στροφής. Ο αµερικανικός εκδοτικός οίκος ΗarperCollins ανακοίνωσε πως το τελευταίο τετράµηνο πούλησε περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία παρά παραδοσιακά. Στη Βρετανία, ο εκδοτικός οίκος Ρenguin ανακοίνωσε και αυτός αντίστοιχα νέα: Το θρίλερ της Λόρα Λίπµαν «Ι’d Κnow Υou Αnywhere», που κυκλοφόρησε στις 17 Αυγούστου, πούλησε τις πέντε πρώτες ηµέρες της κυκλοφορίας του 4.739 e-books και 4.000 εκδόσεις µε σκληρό εξώφυλλο (hardcover). Ταυτόχρονα, βέβαια, ο ίδιος οίκος είχε λίγο πριν ανακοινώσει ότι τα e-books αντιστοιχούν µόνο στο 1% των συνολικών κερδών του.

Ηδη πριν από δύο χρόνια, έρευνα που ανακοινώθηκε στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης έλεγε ότι τέσσερις στους δέκα ανθρώπους του βιβλίου πίστευαν ότι σε δέκα χρόνια, δηλαδή το 2018, το ηλεκτρονικό βιβλίο θα είχε επικρατήσει. Και στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι αυτοί που το πιστεύουν. «Σε τρεις-τέσσερις µήνες από τώρα θα υπάρχουν πολλά βιβλία διαθέσιµα σε ηλεκτρονική µορφή», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχµιο, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Τεχνικά είναι σχετικά απλό, αφού το ένα από τα χρησιµοποιούµενα αρχεία, το epub, το διαβάζουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης», εξηγεί. Για πωλήσεις στην Ελλάδα είναι ακόµα νωρίς να µιλήσουµε: «Βρισκόµαστε ένα χρόνο πίσω από τους ευρωπαίους εκδότες» λέει ο Αργύρης Καστανιώτης, των οµώνυµων εκδόσεων, που έβγαλαν πέρυσι σε ηλεκτρονική µορφή από ένα βιβλίο των Λένας Διβάνη, Ντόρας Γιαννακοπούλου, Ευγενίας Φακίνου, Στέφανου Δάνδολου, Αλέξη Σταµάτη, Βασίλη Παπαθεοδώρου, Ιωάννας Μπουραζοπούλου, Λένου Χρηστίδη. «Σύντοµα ξεκινάµε την εµπορική διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων µέσω της ιστοσελίδας µας, αρχικά, και στη συνέχεια µέσω online βιβλιοπωλείων», συµπληρώνει.

Αλλά και οι εκδόσεις Ψυχογιός διαθέτουν ήδη ογδόντα λογοτεχνικούς τίτλους σε µορφή pdf, θα περάσουν όµως σύντοµα, δηλώνουν και αυτοί, στη µορφή epub και τα βιβλία τους θα πωλούνται στο ηλεκτρονικό τους βιβλιοπωλείο αλλά και το iΒookstore της Αpple για τους χρήστες iΡad και iΡhone. «Πριν το τέλος του έτους θα έχουµε προς διάθεση πολύ περισσότερους τίτλους», λέει στα «ΝΕΑ» ο Χάρης Ψυχογιός. «Επειδή παρακολουθώ τα τεκταινόµενα στις Ηνωµένες Πολιτείες, µπορώ να επιβεβαιώσω ότι µέχρι πέρσι δεν έβλεπα τους ανθρώπους εκεί να κρατούν ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης. Φέτος τον Ιούλιο, όµως, είδα πολλούς σε αεροπλάνα και καφετέριες να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία. Σε ένα-δύο χρόνια, πιστεύω, θα έρθει και εδώ η τάση αυτή». Στην αναµενόµενη κάθετη αύξηση της ψηφιοποίησης αναµένεται να βοηθήσει και το πρόγραµµα κρατικών ενισχύσεων «Digi-content» που πρόσφατα έθεσε σε δηµόσια διαβούλευση η Ειδική Γραµµατεία Ψηφιακού Σχεδιασµού του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και που «αποσκοπεί στην ενίσχυση της δηµιουργίας ελληνικού ευρυζωνικού περιεχοµένου» στον τοµέα – µεταξύ άλλων – των εκδόσεων.

Πηγή : http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: