Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο Guardian για τα γλυπτά του Παρθενώνα


Για άλλη μια φορά ακούστηκαν εκκλήσεις επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όμως ο επαναπατρισμός αρχαίων έργων τέχνης σπανίως είναι μια απλή και, κυρίως, μια ξεκάθαρη υπόθεση, γράφει ο βρετανικός Guardian. Παραθέτουμε το κείμενο.

Το Βρετανικό Μουσείο δέχθηκε μία μόνο αίτηση να επιστρέψει κάτι από την τεράστια συλλογή του του οποίου θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κάτοχος. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τη βρετανική να της επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Στίβεν Φράι είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι το ζήτημα των συγκεκριμένων γλυπτών παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, σε blog ομάδας υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, ο Φράι έγραψε: «Η υπόθεση [των γλυπτών] του Παρθενώνα είναι μια ειδική περίπτωση».

Που όντως είναι. Το εντυπωσιακό αυτό οικοδόμημα αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό που μας χάρισε τη δημοκρατία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλα εκείνα τα περί κλασικής αρχαιότητας που μας δίδασκαν στο σχολείο. Ενέπνευσε την Αναγέννηση και τον λόρδο Βύρωνα, και τώρα όλους εκείνους που θα ήθελαν να δουν τα τμήματά του που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο –περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα που σώζονται- να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν και ο αείμνηστος Κρίστοφερ Χίτσενς. Για τον Χίτσενς ήταν θέμα έκφρασης αλληλεγγύης ανάμεσα σε μια ελεύθερη Ελλάδα και των «φιλελεύθερων και προοδευτικών Βρετανών». Ο Φράι συμφωνεί χαρακτηρίζοντας την ιδέα του επαναπατρισμού των γλυπτών «πράξη φιλίας» σε τούτη την περίοδο της «τρομερής οικονομικής συμφοράς» της Ελλάδας.

Με τη βοήθεια της Google οι ξεναγήσεις στα μουσεία


Την τεχνολογία «streetview», που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη ενός υπολογιστή να περιηγηθεί σε… δρομάκια οπουδήποτε στον κόσμο, αποφάσισε να αξιοποιήσει η «Google», αυτή τη φορά για να προσφέρει μέσω του ιστοτόπου  «googleartproject.com» εικονικές περιηγήσεις σε διάσημα μουσεία.
Οι τεχνικοί της «Google» κατάφεραν να τελειοποιήσουν την εφαρμογή «streetview», και να την προσαρμόσουν στην ιδιαιτερότητα της ανάγκης να μπορεί ένας χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή να να ξεναγηθεί ψηφιακά σε ένα μουσείο, χρησιμοποιώντας απλώς το πληκτρολόγιό του. Έτσι γεννήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο το Art Project,  το οποίο σήμερα, μετά και από μια σημαντική αναβάθμιση, δίνει πρόσβαση σε 151 μουσεία από 40 χώρες.
Έτσι, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να θαυμάσει από κοντά, αλλά και με έμφαση στις ιδιαίτερες λεπτομέρειές τους, μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται σε σημαντικά μουσεία του κόσμου. Η «Google» έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εμπλουτίσει το επόμενο διάστημα το εικαστικό αρχείο της, έτσι ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν, σε τμήματα έστω, ακόμη και των διασημότερων μουσείων και έργων τέχνης του κόσμου.

Το πόνημα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τρία ελληνικά μουσεία:  το Μουσείο Ακρόπολης, το Κυκλαδικής Τέχνης και το Μπενάκη.Την Πέμπτη 5 Απριλίου η Google σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει επίσημα την προσθήκη των τριών μουσείων στο Art Project.
Πηγή: http://www.archaiologia.gr