Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Jean - Luc Godard : "Το δικαίωμα του δημιουργού; Μα ένας δημιουργός δεν έχει παρά καθήκοντα"

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Jean-Luc Godard στην ομάδα του Inrocks, ο Γαλλοελβετός δημιουργός μιλά για τη νέα του ταινία "Film Socialiste", την υπόθεση και τη διανομή της, καθώς και για τα πνευματικά δικαιώματα, την τηλεόραση, την Ελβετία και την Ελλάδα.
Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ ΄ Λυκείου

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ                                                            

250 δωρεάν μαθήματα σε διαφορετικά αντικείμενα σπουδών προσφέρουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Πάνω από 250 δωρεάν μαθήματα σε διαφορετικά αντικείμενα σπουδών προσφέρουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απλά να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή ή το Mp3 τους τις διαλέξεις, είτε σε μορφή αρχείου ήχου, είτε βίντεο.
Πρόκειται για διαλέξεις σε διαφορετικούς τομείς των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως , ενδεικτικά, Ιστορία Τέχνης, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Γεωγραφία, Ιστορία ή Πολιτικές Επιστήμες, και Επιστημών, όπως Αστρονομία, Βιολογία, Χημεία, Μαθηματικά, Φυσική και άλλα. Επιπλέον, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν διαλέξεις και μαθήματα για την εκμάθηση 37 ξένων γλωσσών. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως, ενδεικτικά, τα Yale, UC Berkeley, MIT, UCLA και Stanford.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Απονεμήθηκαν σήμερα τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2010

Απονεμήθηκαν σήμερα τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2010 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, τόνισε:
«Θα θέλαμε όλοι η σημερινή τελετή να ήταν μια ανέφελη γιορτή του βιβλίου. Αλλά δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Εκφράζοντας τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους ανθρώπους του βιβλίου θέλω να αποτίσω φόρο σεβασμού και τιμής στα τρία θύματα της δολοφονικής επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της οδού Σταδίου.
Χρόνια μετά τις εποχές του Ντίκενς, του Μπαλζάκ, του Ντοστογιέφσκι, του Στάινμπεκ, όταν οι κοινωνικές συνθήκες καθιστούσαν την ανθρώπινη ζωή μικρής αξίας αντικείμενο, φτάσαμε στο σήμερα, όπου μοιάζει τίποτα να μην έχει αλλάξει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχουν "οράματα" και "ιδέες" που καίνε βιβλία, καίνε βιβλιοπωλεία και δολοφονούν ανθρώπους. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Ζούμε σε μια κρισιακή κατάσταση και συνηθίζεται να λέγεται πως το βιβλίο είναι ένα στήριγμα σε κάθε δύσκολη περίσταση. Αλλά δεν είναι ούτε άλλοθι ούτε διαφυγή. Το βιβλίο και ιδιαίτερα το λογοτεχνικό βιβλίο είναι μια σχέση ζωής. Όσοι συνήθισαν από μικροί να διαβάζουν δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτή τη συνήθεια. Η λογοτεχνία, η ποίηση, το μυθιστόρημα είναι μια σύμβαση με τον κόσμο, με τους αναγνώστες. Ένας συνεχής διάλογος με την πραγματικότητα, με το ίδιο το πρόσωπό μας, το ατομικό και το κοινωνικό.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ρόμπερτ Ντάρντον, Ο θάνατος του βιβλίου αργεί ακόμη

Ο επί 40 χρόνια καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και τώρα διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ προβλέπει το μέλλον του έντυπου λόγου μπροστά στην επέλαση του ψηφιακού

- Στο τελευταίο σας βιβλίο γράφετε για το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον του βιβλίου.Τι λέτε σε όσους υποστηρίζουν ότι έχει έρθει το τέλος της εποχής του έντυπου βιβλίου; Και τι θα γίνει με τα παραδοσιακά επαγγέλματα του βιβλίου; Θα εκλείψουν;
«Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για “εποχή του βιβλίου”. Μπορεί τα μέσα επικοινωνίας να έχουν αλλάξει ριζικά και να παρακολουθούμε τα τελευταία 20 χρόνια αλλαγές τόσο σημαντικές όσο εκείνες που συνέβησαν με την έλευση της τυπογραφίας, αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπήκαμε σε μια ψηφιακή εποχή όπου το έντυπο βιβλίο θα πάψει να υφίσταται. Η ιστορία της επικοινωνίας μάς διδάσκει ότι το ένα μέσο δεν εκτοπίζει το άλλο, όπως η τηλεόραση δεν εκτόπισε το ραδιόφωνο. Μάλιστα συχνά τα παλαιά μέσα επικοινωνίας βελτιώνονται και ενισχύονται μέσα από τη σχέση τους με τα νέα. Οι διάφορες συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν γίνει αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος, ειδικά τώρα που γίνονται όλο και πιο έξυπνες και εύχρηστες, και θα γίνονται όλο και πιο φτηνές. Η πορεία τους προδιαγράφεται ευοίωνη, αλλά σε αυτές διαβάζουμε τώρα κάτι λιγότερο από το 1% των βιβλίων που διαθέτουμε.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

You have to always speak Greek because θα ξεχάσεις τη γλώσσα σου


Η διγλωσσία στο επίκεντρο τριημέρου εκδηλώσεων που οργανώνει το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
«My father works in a coffee lounge restaurant, he is a καφετζή. Φτιάχνει καφεδάκια, take - away shop in Yavo. All the Greeks go there, all the Πόντιοι. Εγώ Πόντιος είμαι!» Η μπερδεμένη γλωσσικά πρόταση ενός φοιτητή ελληνο-αυστραλιανής καταγωγής αποτελεί κλασικό παράδειγμα δίγλωσσων ατόμων και θα συζητηθεί στο τριήμερο Λόγου και Τέχνης για τον πολιτισμό και την άρση της ξενοφοβίας, που διοργανώνει από αύριο, στο στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και η ομάδα για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία «Πολύδρομο».

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Εκπαιδευτικό αρχαίων ελληνικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ 20

Εκπαιδευτικό αρχαίων ελληνικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤ

Εκπαιδευτικό αρχαίων ελληνικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤ

Εκπαιδευτικό αρχαίων ελληνικώνΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 11

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 6. 14-16

ΕΝΟΤΗΤΑ 9 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 6. 10-13

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 6. 9-10

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 1. 5-7

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 1. 7-8

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 6. 1-4

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 - Ἀριστοτέλους, Ἠθικά Νικομάχεια Β 3. 1-2

Ενότητα 14A (Αρδιαίος ο τύραννος)

Ενότητα 14 A - (Λαχέσεως Λόγος) - Πλάτωνος, Πολιτεία, 617 c

Ενότητα 13B (Η αλληγορία του Σπηλαίου -- ο ηθικός εξαναγκασμό

Ενότητα 11A (Η αλληγορία του Σπηλαίου)

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Slow book : Ένα νέο κίνημα, για ποιοτική ανάγνωση

Στο online ιταλικό βιβλιοπωλείο Slowbookfarm δεν πρέπει να περιμένει κανείς να βρει Dan Brown. Αντιθέτως, το κριτήριο επιλογής των βιβλίων δεν βασίζεται στην επιτυχία τους με κριτήριο τα αντίτυπα που πουλήθηκαν, αλλά στην ποιότητα τους. Σημειώνεται, μάλιστα, πως πρόκειται για βιβλία μικρών εκδοτικών οίκων.
Κατά γενική ομολογία, τα καλά βιβλία δύσκολα μπαίνουν στην πολυπόθητη κατηγορία των best-sellers. Η πλειοψηφία τους, ειδικά αν δεν διαφημιστούν από στόμα-σε στόμα χάνονται στην αφάνεια. Και εδώ μπαίνει το φαινόμενο Slowbookfarm. Στόχος, είναι να σωθούν τα βιβλία τα οποία αξίζουν να σωθούν.
Και εδώ δημιουργείται το κρίσιμο ερώτημα: πώς μπορεί κανείς να αποφασίσει ποια βιβλία «αξίζει να σωθούν» και ποια όχι; Ποια είναι τα κριτήρια;

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Η ιστορία της χρεωκοπίας στην Ελλάδα

Λόγος πολύς περί χρεοκοπίας της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες. Κι ενώ τα παραδείγματα των χρεοκοπιών κρατών είναι αρκετά (η ισχυρή Γερμανία πτώχευσε δύο φορές, στο μεσοπόλεμο και μεταπολεμικά, το ίδιο και η Μ. Βρετανία το 1945-6, η Ρωσία και η Αργεντινή πιο πρόσφατα), η Ελλάδα μας είναι εξαιρετικός «πελάτης», καθώς έχει δει το φάσμα της χρεοκοπίας να πραγματοποιείται τέσσερις φορές στο παρελθόν.